Jobs in Travel
Vacature plaatsen
Operations Assistant- Full time
Sales medewerker reizen

Jobs in Travel B.V.
Labradorstroom 87
1271 DE Huizen

info@jobsintravel.nl

Het kleurrijke taalgebruik van recruiters

 

Het kleurrijke taalgebruik van recruiters
Voel jij je als een vis in het water? En vat jij de koe wel bij de horens? Je kent ze wel; spreekwoorden en gezegden waarin dieren voorkomen. Deze uitdrukkingen worden vaak gebruikt in spreektaal, maar ook recruiters weten hier creatief mee om te gaan. Uitdrukkingen met dieren zijn regelmatig terug te lezen in vacaturetitels.

Als Marketing- en Communicatiemedewerker bij Textkernel heb ik onderzocht op basis van vacaturedata uit Jobfeed welke uitdrukkingen met dieren door de jaren heen het vaakst in vacaturetitels voorkomen. Hiervoor analyseerde ik alle vacatures in Nederland uit de periode 1 januari 2012 tot en met de eerste week van juli dit jaar.

Grote vraag naar Duizendpoten in de afgelopen vijf jaar
Van alle vacatures waar in de titel een uitdrukking met een dier* voorkwam, bleek de bekende Duizendpoot over de afgelopen jaren het meest populair (70%), gevolgd door de Salestijger en Spin in het web. Bezige bijen zijn over het algemeen minder in trek.
Onderstaande afbeelding geeft de verhouding van het gebruik van de top 10 dierenuitdrukkingen weer.

Tijger steeds populairder
Door de jaren heen is te zien dat de Duizendpoot steevast de nummer één positie inneemt. De tijger komt in veel gedaantes voor; Salestijger, Verkooptijger en ook de Carrièretijger worden door de jaren heen steeds vaker gebruikt, de Horecatijger laat sinds 2014 een kleine daling zien. Bij waterdieren neemt de Waterrat de plek van de Vis in het water over. Koele kikker wordt sinds 2013 een stuk minder vaak gebruikt en verdwijnt na 2014 uit de top 10.

Is het slim om uitdrukkingen met dieren in vacaturetitels te gebruiken?
Hartstikke leuk en opvallend die uitdrukkingen met dieren in vacaturetitels. Je kunt je echter afvragen of het gebruik hiervan effectief is. Want zeg nou zelf, heb jij tijdens je zoektocht naar een baan weleens gezocht op een van je dierenvrienden?

Marte Meijs, Textkernel