Jobs in Travel
Vacature plaatsen
Sales medewerker reizen
Operations Assistant- Full time

Jobs in Travel B.V.
Labradorstroom 87
1271 DE Huizen

info@jobsintravel.nl

Zo maak je een top CV

Recruiters lezen niet, die scannen. Zaak dus dat je cv van het scherm afspat. Want ook voor uitprinten is allang geen tijd meer. Het moet snel en daarom houdt je het kort en bondig, zodat in één oogopslag duidelijk wordt waarom ze niet om u heen kunnen. Zie het cv en de motivatiebrief als een 1-2-tje. Beide documenten zijn van essentieel belang en versterken elkaar.

Twee pagina’s de norm
Laten we eens beginnen met de richtlijnen die gelden voor de lengte van het cv. Maximaal twee A4-tus is de norm, al is het ook geen doodzonde wanneer het iets meer wordt. Liever drie kantjes met een overzichtelijke weergave van jezelf, dan twee pagina’s bomvol met tekst en kwaliteiten. Het is raadzaam om af en toe gebruik te maken van onderstrepingen en vetgedrukte woorden. Dat helpt de recruiter bij het screenen van het document. En voor wat betreft je werkervaring? Alleen die functies die er wezenlijk toe doen vermelden. Je vakantiebaan als vakkenvuller bij de Albert Heijn van twintig jaar geleden heeft weinig meerwaarde wanneer u solliciteert naar een functie als baliemedewerker.

Wel of geen foto
Maar goed, dat wist je natuurlijk allang. De kwesties die wat meer vragen oproepen dan. Wel of geen foto bijvoorbeeld? Ook het antwoord op die vraag hangt volledig af van de functie waarvoor je in aanmerking wilt komen. “Een foto moet waardeverhogend zijn”. Voor een callcenter medewerker heeft het weinig zin, maar bij functies waarin de representativiteit hoog in het vaandel staat heeft het zeker waarde.

Burnout en ontslag
Stel dat je in het verleden bent getroffen door een burnout. Het gevolg is een gapend gat op je cv. In het algemeen wordt geadviseerd om niet al te scheutig te zijn met het verstrekken van deze informatie. “Een cv heeft één primair doel en dat is uitgenodigd worden voor een gesprek. In dat gesprek heb je als sollicitant veel meer mogelijkheden tot het bespreken van dergelijke kwesties. Want dat het besproken moet worden voordat de handtekening is gezet, staat buiten kijf. Alleen is het cv daar niet het aangewezen instrument voor.” Diezelfde vraag doet zich voor wanneer je ergens bent ontslagen. Ook hier weer is de mening: weglaten, die informatie. 'Deze situaties lenen zich veel beter voor een face-to-face gesprek'.

Social media
We vertelden je zojuist al dat cv’s nauwelijks nog worden uitgeprint. Dat maakt de weg vrij om links toe te voegen in uw document. Zie het als een stuk service naar de recruiter toe. Hij gaat u toch wel googlen, dan kunt u hem net zo goed meteen naar de juiste social media-sites leiden. “Neem de verwijzing pas mee, als je er 100 procent van overtuigd bent dat de profielen volledig representatief en up-to-date zijn. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Anders snijd je jezelf lelijk in de vingers.
                                                                                             
Spectaculaire opmaak
Dat je niet de enige sollicitant zult zijn, is zeker in deze tijden wel een zekerheid te noemen. Zaak dus om eruit te springen met een opmaak die net even anders is dan de grote bulk. Al mag dat nooit ten koste gaan van de inhoud. “Maak twee dingen voor jezelf duidelijk: welk cv past bij mij en welk cv past bij het bedrijf waar je graag aan de slag gaat”. 'We zien de meest spectaculair opgemaakte cv’s langskomen bij vacatures voor grafisch vormgever. Maar stuur je een dergelijke sollicitatie naar een accountant, dan wordt daar waarschijnlijk heel anders op gereageerd. Ga in de schoenen van de recruiter staan en bedenk wat hij belangrijk vindt. Daar bereik je veruit het beste resultaat mee'.